10 soorten kanker door overgewicht

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat overgewicht de kans op maar liefst 10 verschillende vormen van kanker vergroot. Vandaag publiceert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds een nieuw rapport dat de rol van overgewicht bij het krijgen van kanker bevestigt. Het is nu duidelijker dan ooit tevoren dat overgewicht aanpakken één van de belangrijkste maatregelen is voor de preventie van kanker.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds publiceert vandaag een nieuw onderzoeksrapport waaruit opnieuw de belangrijke rol van overgewicht bij het krijgen van kanker blijkt. Het nieuwe rapport over galblaaskanker wordt toegevoegd aan de reeks rapporten waarmee het fonds de bevindingen uit wereldwijd onderzoek naar voeding, leefstijl en kankerpreventie actueel houdt.

Op basis van de huidige stand van de wetenschap en conclusies van experts wereldwijd, is het nu officieel bekend dat overgewicht een belangrijke risicofactor is voor de volgende 10 vormen van kanker (in alfabetische volgorde):

1. alvleesklierkanker
2. baarmoederkanker
3. borstkanker (bij vrouwen na de menopauze)
4. darmkanker
5. eierstokkanker
6. galblaaskanker
7. leverkanker
8. nierkanker
9. prostaatkanker (gevorderd)
10. slokdarmkanker

Er zijn verschillende manieren waarop overtollig lichaamsvet het risico op kanker kan beïnvloeden. Zo is onder andere bekend dat vetcellen hormonen afgeven zoals oestrogeen, die het risico op kankersoorten als borstkanker verhogen. Ook is uit onderzoek gebleken dat vet rond de taille het lichaam kan aanzetten tot het produceren van ‘groeihormonen’. Als iemand veel van deze hormonen heeft kan dat tot een verhoogd risico op kanker leiden. Vetcellen kunnen daarnaast ook leiden tot ontstekingen en insulineresistentie, wat ook van invloed is op het risico op kanker.

Uit recente berekeningen van de Wereldgezondheidsorganisatie in samenwerking met het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat in Nederland jaarlijks ongeveer 5.000 nieuwe gevallen van kanker toe te schrijven zijn aan overgewicht. Wereldwijd gaat het om bijna een half miljoen nieuwe gevallen per jaar. Het zijn conservatieve schattingen aangezien in de berekeningen nog geen rekening werd gehouden met prostaatkanker en leverkanker.

Overgewicht is een van de belangrijkste uitdagingen voor de volksgezondheid: wereldwijd zijn 1,9 miljard volwassen mensen te zwaar. Dit aantal is tussen 1980 en 2013 volgens schattingen met 27,5 procent toegenomen. In Nederland zijn de cijfers ook zorgwekkend: 53 procent van de mannen en 44 procent van de vrouwen van 20 jaar of ouder is te zwaar.

Het nieuwe rapport over galblaaskanker dat vandaag wordt gepubliceerd is gebaseerd op de grootste analyse van onderzoek naar het verband tussen voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en het risico op galblaaskanker. Het is het eerste rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds over dit onderwerp sinds de publicatie van het kankerpreventierapport uit 2007.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Er is geen twijfel meer mogelijk: overgewicht is een van de belangrijkste risicofactoren voor kanker. Dat is nu bekend voor 10 vormen van de ziekte, waaronder de meest voorkomende vormen zoals borst- en darmkanker. Overgewicht is een van de grootste uitdagingen in kankerbestrijding, nu en in komende jaren. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds streeft naar minder kanker, en zal zich nog meer blijven inzetten voor onderzoek, voorlichting en beleidsbeïnvloeding om dit mogelijk te maken.”