80% van de Nederlanders vergeet zonnebril

Uit onderzoek van het Oogfonds blijkt dat 80% van de Nederlanders wel eens vergeet om een zonnebril mee te nemen als ze naar een zonnig terrasje gaan. Eén op de zes mannen draagt zelfs nooit een zonnebril. Dat is niet zo onschuldig als het lijkt. Zonder goede bescherming kan Uv-straling permanente schade aan de ogen veroorzaken. Reden voor het Oogfonds om de campagne ‘Vergeet je zonnebril niet’ te starten.

Blootstelling aan overmatige Uv-straling verhoogt het risico op staar (cataract) en recent onderzoek noemt ook leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Deze netvliesaandoening is in Nederland de grootste oorzaak van blijvende achteruitgang van het zicht. Voor de vorming van deze oogziektes geldt, net als voor huidkanker, dat het effect optreedt na opeenstapeling van schade over een lange periode. Een zonnebril met 100% UV-bescherming is dan ook essentieel.

Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: “Bijna iedereen weet dat ze huidproblemen kunnen krijgen als ze zich onbeschermd aan de zon blootstellen, maar bij de meeste mensen is het risico van Uv-straling voor de ogen simpelweg niet bekend. De schade merk je ook niet meteen, maar op latere leeftijd kan dit het verschil betekenen tussen goed blijven zien of slechtziend worden. Ik kan daarom niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een zonnebril is.”

Iedereen heeft de afgelopen tijd weer heerlijk kunnen genieten van de zon. Op die momenten is een zonnebril dus echt noodzakelijk. Maar ook als het weer omslaat, is het oppassen geblazen. De zon hoeft niet warm aan te voelen om je ogen en je huid te beschadigen. Uv-straling zie en voel je niet, maar ongemerkt lopen je ogen onherstelbare schade op.

Tips voor een goede zonnebril

Het Oogfonds adviseert om bij het kopen van een zonnebril te letten op de volgende punten:

– De zonnebril geeft 100% UV-bescherming (aangeduid als UV 400 of 100% UV filter).
– Het montuur is groot genoeg en sluit goed aan op het gezicht om te voorkomen dat het Uv-licht de ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.
– Lichtabsorptie van minimaal 75% wordt aangeraden. Om hiervan verzekerd te zijn, kan je in de zomer het beste kiezen voor een zonnebril met de Europese CE markering 3.