CWZ zet als eerste de nieuwste da Vinci robot in bij darmoperaties

davincixi-7CWZ zet een nieuwe stap in de minimaal invasieve chirurgie. Chirurgen opereren sinds november 2014 met de nieuwste generatie da Vinci operatierobot (da Vinci Xi) goedaardige en kwaadaardige afwijkingen in dikke darm of endeldarm. Tot dat moment gebruikten vooral de urologen de robot voor prostaatoperaties.

CWZ is het eerste ziekenhuis dat deze nieuwste da Vinci Xi gebruikt voor darmoperaties. Binnenkort zullen ook longoperaties met de robot gaan plaatsvinden. CWZ is niet uniek in het gebruik van de operatierobot, maar wel het eerste ziekenhuis dat de nieuwste verbeterde robot voor deze darmoperaties inzet. Daarmee behoort CWZ tot de koplopers op het gebied van minimaal invasieve chirurgie.

Betere resultaten
De chirurg kan betere resultaten behalen dan met de oudere robots en de gebruikelijke kijkbuisoperatie bij deze vormen van darmchirurgie. De nieuwste operatierobot heeft vier beweeglijke armen die op vier verschillende plekken in het operatiegebied hun werk doen. De chirurg kan het operatiegebied tot 10 maal vergroot zien in 3D. Dit maakt precisiewerk mogelijk op moeilijk bereikbare plaatsen. Chirurg Fatih Polat: “Dit leidt tot minder bloedverlies en pijn bij de patiënt. Door het betere zicht kan ik nauwkeuriger werken, waardoor de kans op complicaties kleiner is.”

Veilig
Door de beweeglijkheid van de armen kan de chirurg nu in één keer de hele buik opereren, zonder de robot te hoeven verplaatsen en nieuwe incisies te maken. “Met het uitvoeren van deze darmoperaties met een robot hebben we gewacht op dit nieuwste type, omdat we hiermee veiliger kunnen werken”, aldus Polat.

De robotoperaties zijn geschikt voor patiënten die anders voor een kijkbuisoperatie in aanmerking zouden komen. Volgens de planning worden dit jaar ongeveer honderd patiënten met de robot geopereerd.

Minisymposium
Op 28 en 29 april bezoekt Prof. Amjad Parvaiz uit Portsmouth (GB) CWZ Nijmegen. Hij is een van de meest vermaarde gastrointestinaal chirurgen met robotervaring in Europa. Op 28 april bezoekt hij het minisymposium over de darmoperaties met de da Vinci XI robot. CWZ Heelkunde organiseert dit symposium voor Nederlandse chirurgen met de specialisatie gastrointestinale chirurgie.