Hartpatienten met seksvragen naar poli Seks & Cardiologie

Medische cardiologie keten HartKliniek Nederland, met klinieken in Almere en Lelystad, opent Seks & Cardiologie spreekuur.
Patiënten met hart- en vaatziekten kampen vaak met seksuele problemen. Ze zijn bang om (weer) seksueel actief te zijn, denken de inspanning niet aan te kunnen of gebruiken remmende medicatie. Omdat seks vaak nog een moeilijk onderwerp is om te bespreken in de spreekkamer, start HartKliniek met een speciaal spreekuur over dit onderwerp.

Meer dan de helft van de mannelijke hartpatiënten heeft in meer of mindere mate erectieproblemen en ook veel vrouwelijke hartpatiënten ervaren seksuele beperkingen. De oorzaak van seksuele problemen bij hartpatiënten is meestal de manier waarop de verminderde conditie en hartkwaal wordt beleefd. Hartziekten kunnen samen gaan met depressieve gevoelens en angst. Mag het nog wel? Kan het nog wel? Gevoelens van angst en onzekerheid kunnen overheersen en seksuele activiteit belemmeren. Mensen zijn vaak bang bij inspanning (weer) hartproblemen te krijgen. Daarnaast gebruiken hartpatiënten vaak geneesmiddelen die lust en erectie kunnen tegengaan. Om aandacht te kunnen geven aan seksualiteit, problemen bespreekbaar te maken en te verhelpen, start HartKliniek vanaf 22 juni met een uniek seks en cardiologie – spreekuur. Een consult met de cardioloog dat uitsluitend gericht is op seksuologische stoornissen rondom hartaandoeningen zoals bijvoorbeeld hartfalen en hartinfarct. De specifieke situatie, de angst voor inspanning en de gebruikte geneesmiddelen komen op dit spreekuur aan bod. Met inspanningsonderzoek wordt daarnaast de inspanningstolerantie bepaald. Het doel is om de hartpatiënt inzicht te geven in zijn of haar mogelijkheden en onmogelijkheden. Zo nodig wordt overgestapt naar een ander geneesmiddel of verantwoord een erectie-bevorderend medicijn voorgeschreven.

De seks en cardiologie polikliniek wordt uitsluitend door de cardioloog van HartKliniek gehouden en is in nauwe samenwerking met psycholoog, seksuoloog en uroloog tot stand gekomen. Het spreekuur wordt vergoed via de zorgverzekering en iedereen is welkom, ook hartpatiënten die onder behandeling staan bij andere cardiologen.