Herinneringenspel voor ouderen met dementie

Het project MI-Tale is van start gegaan. In dit project ontwikkelt het Nationaal Ouderenfonds samen met partners uit binnen- en buitenland een digitaal en interactief spel voor ouderen met dementie en hun geliefden. Het spel helpt hen om samen persoonlijke herinneringen op te halen en vast te leggen.

De app die in het project MI-Tale wordt ontwikkeld, helpt ouderen met dementie en hun naasten om samen herinneringen op te halen en vast te leggen. Met historisch materiaal, zoals foto’s of video’s, en door het toevoegen van eigen persoonlijke herinneringen. Door het spel te spelen wordt het levensverhaal van de hoofdpersoon vastgelegd. Nog belangrijker echter, is dat het spel het gesprek en begrip tussen de oudere met dementie en de omgeving bevordert.

Waarom?
Het samen ophalen van herinneringen is belangrijk. Voor degenen rondom een oudere met dementie is het vaak lastig te begrijpen wat hun geliefde nu écht bezighoudt. Herinneringen van vroeger spelen voor hen een belangrijke rol: ervaringen in hun jongvolwassen leven hebben hen gevormd tot wie ze zijn en hoe zij zich voelen en gedragen. Het delen van deze herinneringen is echter vaak een uitdaging voor dementerenden. Daarnaast is het voor de mensen in de omgeving van dementerenden lastig de juiste vragen te stellen om de herinneringen te achterhalen.

Voor wie?
Voor zowel familie, vrienden als zorgprofessionals van verschillende generaties is het, door middel van dit spel, makkelijker én leuker om met een oudere in gesprek te gaan over vroeger. In eerste instantie wordt de applicatie ontwikkeld voor ouderen met (beginnende) dementie en hun sociale omgeving. Maar ook voor ouderen zonder cognitieve beperkingen kan het interessant zijn hun levensverhaal vast te leggen met een interactief spel.

Hoe?
In de komende twee jaar werkt het Nationaal Ouderenfonds aan de ontwikkeling van de app. Dat doet de stichting niet alleen, maar samen met de doelgroepen. Alleen ouderen en hun naasten kunnen immers vertellen waar zij behoefte aan hebben als het gaat om het delen van herinneringen. In 2018 wordt, op basis van deze verhalen, een eerste prototype van MI-Tale getest. Meer informatie over het project is te vinden op www.mi-tale.eu

Partnerorganisaties
Het Nationaal Ouderenfonds werkt voor de ontwikkeling van MI-Tale samen met partnerorganisaties in Nederland (Consultancy Zorg Giersbergen, Eerste Verdieping Internet Consultancy, Vrije Universiteit Amsterdam), Oostenrijk (ENPP Böhm, LIFEtool) en Cyprus (MK Prosopsis). Het project maakt onderdeel uit van het Europese programma Ambient Asssited Living en wordt in Nederland gefinancierd door ZonMw.