Onderzoek: duizenden mensen liggen wakker van economische problemen

Philips heeft vandaag een rapport uitgebracht met de resultaten van een wereldwijde enquête over trends en gewoonten op het gebied van slaap die naar voren zijn gekomen uit een enquête onder 8.000 mensen in 10 landen. Het rapport, uitgebracht ter ondersteuning van de jaarlijkse Internationale Dag van de Slaap, maakt duidelijk dat wereldwijd zorgen over werk, geld en de economie de voornaamste oorzaken zijn van een slechte nachtrust. Daarnaast blijkt dat de meeste mensen daar niets tegen ondernemen, ondanks het feit dat een goede nachtrust wereldwijd wordt gezien als belangrijke factor voor gezondheid en welzijn.

De enquête laat tevens zien dat Nederlanders het meest relaxt zijn over hun werk. We hebben gemiddeld de minste stress ervaren in het leven de afgelopen drie maanden en samen met Japanners liggen we het minst wakker door de economie en financiële zorgen. We slapen gemiddeld net wat langer en ook onze eetgewoonten werken in ons voordeel.

“De afgelopen jaren zijn tal van onderzoeken gewijd aan de negatieve gevolgen van technologie en mobiele apparatuur op de nachtrust, maar ons rapport bevestigt dat de factoren die mensen wereldwijd uit hun slaap houden veel gevarieerder en complexer zijn”, aldus dr. Teofilo Lee-Chiong, Chief Medical Liaison bij Philips. “En hoewel het prettig is om te constateren dat mensen wereldwijd inzien dat een goede nachtrust essentieel is voor de gezondheid, is ook duidelijk dat mensen meer kunnen doen om daar verbetering in te brengen.”

Mensen willen meer slapen, maar krijgen het niet voor elkaar
7.817 mensen in de Verenigde Staten, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, Nederland (522 deelnemers), Duitsland, China, Japan, Zuid-Korea en Australië hebben deelgenomen aan het onderzoek. 96% heeft aangegeven dat ze slaap belangrijk vinden. Tegelijkertijd gaf 57% van de respondenten aan dat hun nachtrust wel voor verbetering vatbaar is, maar dat ze daar niet actief iets aan doen. En slechts 17% slaapt de hele nacht door, waarvan 22% aangeeft vijf tot zeven keer per week vroeger wakker te worden dan gewenst.

Invloed van de economie op de nachtrust
Op een lijst met twaalf verschillende factoren die invloed hebben op gezondheid en welzijn – waaronder gezin, werk, school, sociaal leven, en intimiteit met een partner – eindigde slaap met 87% bovenaan, op de voet gevolgd door geld/financiële zekerheid met 84%. Daarnaast kozen respondenten uit een lijst met dertien factoren die de nachtrust verstoren werk (25%) en financiële/economische problemen (28%) als de meest verstorende.

Mobiele telefoon
Hoewel wereldwijd 67% van de mensen ’s nachts een mobiele telefoon onder handbereik houdt, zegt slechts 21% dat technologie hun nachtrust verstoort. Ook hier scoren we lager dan gemiddeld. 51% van de Nederlandse ondervraagden gaf aan te slapen met zijn smartphone binnen handbereik. Nederlanders (10%) worden samen met Duitsers (9%) het minst uit hun slaap gehouden door TV of andere technologie in de slaapkamer.

Werk en financiële problemen
Gerangschikt naar zorgen over het werk eindigden Zuid-Korea (43%), Brazilië (33%) en China (32%) bovenaan. De Nederlander is het meest relaxt over het werk (15%). Zorgen over economische/financiële problemen spelen het sterkst in Brazilië (39%), Duitsland (31%) en de VS (31%). Het minst in Japan (16%) en Nederland (21%).

Culinaire gewoonten
Dat ook culinaire gewoonten van invloed zijn op de nachtrust wordt eens te meer aangetoond met het Philips-onderzoek. Nederlanders eten relatief vroeg en hebben daardoor de meeste tijd tussen het avondeten en slapengaan, namelijk drie uur of meer. Dit werkt in ons voordeel. We scoren het laagst van alle landen waar het gaat om het wakker liggen door het gevoel van een volle maag (3%) of door de effecten van cafeïnehoudende dranken (9%).

Uren nachtrust
Nederlanders slapen doordeweek gemiddeld net wat langer dan de mensen in de andere landen die meededen aan het onderzoek. 39% slaapt dan tussen 7 à 8 uur. In andere landen pakt men gemiddeld tussen de 6 à 7 uur nachtrust. In de weekenden zijn die verschillen overigens nagenoeg weer verdwenen.

Naar de dokter
Nederlanders gaan het minst van allen naar de huisarts of een medisch specialist met hun slaapproblemen. Maar 5% gaf aan wel eens het advies van een dokter te hebben gevraagd om beter te kunnen slapen.

6% van de respondenten geeft aan last te hebben van slaapapneu. Dat komt overeen met andere rapporten waaruit blijkt dat wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen aan deze stoornis lijden. Omdat naar schatting bij 80% van alle mensen met slaapapneu geen diagnose wordt gesteld, zou een aanzienlijk aantal mensen baat kunnen hebben bij gericht onderzoek en een juiste diagnose en behandeling van slaapapneu.

“Ons rapport laat zien hoe psychologische factoren de nachtrust beïnvloeden en hoe die factoren kunnen veranderen afhankelijk van de tijd waarin we leven”, aldus dr. Mark Aloia, Senior Director van Philips-onderdeel Global Clinical Research. “Het tegengaan van stress is essentieel voor een goede nachtrust, maar jezelf motiveren om je leven te veranderen is het lastigste voor mensen. Deze gegevens laten ook zien dat een integrale benadering en behandeling van slaapproblemen geboden is om gezondheidswinst te realiseren, met zowel technologie als aanpassingen van de levensstijl.”

Philips nodigt mensen wereldwijd uit hun nachtrust te verbeteren
De eenvoudige stap op weg naar een uitgeruster bestaan die mensen zelf kunnen zetten, is te bekijken hoe groot het risico van een onderliggende slaapstoornis is. Vermoedelijk heeft een significant percentage van de wereldbevolking last van een slaapstoornis. Slaapapneu is een van de meest voorkomende, waarvoor in veel gevallen geen diagnose wordt gesteld. Philips ontwikkelde in nauwe samenwerking met de ApneuVereniging en het Medisch Spectrum Twente een gevalideerde apneutest, die door iedereen kostenloos kan worden gedaan.
Naast het aanpakken van potentiële slaapstoornissen is het belangrijk om gedragsveranderingen toe te passen die de nachtrust kunnen verbeteren. Er zijn allerlei stressfactoren die mensen uit hun slaap kunnen houden, maar kleine veranderingen kunnen de oorzaken van stress neutraliseren en het lichaam voorbereiden op de rust die het nodig heeft.

Een aantal eenvoudige maar werkzame slaaptips van Philips-slaaponderzoekers Tim Weysen en Tim Leufkens.

– Vermijd cafeïne, alcohol, nicotine en andere middelen die je slaap verstoren (koffie, thee, chocola, cola, maar ook cafeïnehoudende pijnstillers) in de laatste 4-6 uur voor het slapen gaan. Toch graag iets drinken? Neem dan bijvoorbeeld een kamillethee.

– Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat de slaapkamer stil, donker en koel is (rond de 18-19°C). Zorg ervoor dat er geen computers of werk gerelateerde zaken in de slaapkamer te vinden zijn. Het is belangrijk dat we de slaapkamer associëren met slapen en niet met allerlei andere zaken.

– Probeer minimaal 1 uur voor het slapen alle elektronische media uit te schakelen. Het is bekend dat deze slaap negatief beïnvloeden. Het liefst dus ook geen TV op je slaapkamer. De verleiding is lastig te weerstaan anders. Gebruik dit uur om ontspannende activiteiten uit te voeren. Neem bijvoorbeeld een warme douche, lees een boek, of verdiep je eens in oefeningen die je kunnen helpen ontspannen.

– Houd je van badderen? Douchen is beter, maar neem je graag een bad dan doe je dat het best minimaal 90 minuten voor bedtijd. Je lichaam zal namelijk snel opwarmen en moet de tijd krijgen af te koelen. In het uur voor het slapengaan daarom geen bad.

– Probeer een regelmatig eet en slaap-waak ritme aan te houden. Probeer daarbij bijvoorbeeld eens wat vaker fysiek actief te zijn in de buitenlucht. Naast de gunstige effecten van fysieke activiteit op slaap, draagt natuurlijk licht bij aan een gezonde slaap-waak cyclus.

– Vermijd grote gekruide maaltijden in de laatste uren voordat je naar bed gaat. Wanneer je honger hebt in de avond uren, beperk je dan tot een lichte snack, zoals bijvoorbeeld een cracker, beschuit of een rijstwafel.

Het rapport is het eerste deel – getiteld “Sleep: A Global Perspective” – van een reeks rapporten die Philips zal uitbrengen op basis van de informatie die het kreeg van de 8.000 respondenten.